Deze foto kwam ik toevallig tegen op een blog (http://gettingto2000.blogspot.com/). Wat was dat alweer over schaaketiquette in onze laatste 'En passant'? Geen chips eten tijdens het spelen? Onze Amerikaanse vrienden nemen zelfs heel 'hunnen schoofzak' mee!

In deze context had Nico nog een citaat uit "Schaken voor dummies":
Het ergste wat ik op het geboed van eten tijdens het schaken heb meeegemaakt, overkwam mij direct op mijn eerste grote toernoi in New York. De laatste ronde speelde ik tegen een medekoploper; degene die de partij zou winnen kon een behoorlijke prijs mee nar huis nemen. Mijn tegenstander verscheen aan het bord met een kliederig broodje gehakt en zijn vingers kwamen helemaal onder de saus. Vervolgens besloot hij mijn stukken recht te zetten waardoor ze met saus werden besmeurd.
Ik was te onervaren om te protesteren en te jong om me er niets van aan te trekken. Daardoor gebeurde wat mijn tegenstander gehoopt had: het beïnvloede mijn spel en ik verloor vreselijk. Het gedrag van mijn tegenstander was natuurlijk een ernstige inbreuk op de schaaketiquette en ik had dan ook direct bij de organisatie moeten protesteren.